Prvu deonicu od Kerkire ka Guviji i Dasiji dugu dvadeset kilometara istrčao je danas loznički maratonac i humanista Aleksandar Kikanović i time započeo maraton "U čast predaka, za budućnost potomaka" na ostrvu Krfu. Ovoga puta trči kako bi pomogao prikupljanje novca za izgradnju dečijeg i omladinskog kampa na ovom grčkom ostrvu, trajno upisanom u istoriju srpskog naroda.

Trčaće u pet etapa i tokom maratona obići mesta gde je bilo svih sedam logora srpske vojske na Krfu. U nedelju je pred njim 35 kilometara na relaciji Dasija-Ipsos-Kasiopi, a kaže da mu prvi dan trčanja nije teško pao i da je ponosan što je deo ovakve akcije.

Kikanović treba da pretrči oko 150 kilometara i maraton završi 2. oktobra u mestu Mesongi, gde su pripadnici Šumadijske divizije bili smešteni u vreme Velikog rata 1916. godine posle povlačenja preko Albanije. Dečji i omladinski obrazovni kamp Pravoslavnog sportskog udruženja "Sveta Srbija" biće podignut na dva hektara u Mesongiju.

Privatna Arhiva Maraton na Krfu "U čast predaka, za budućnost potomaka"

Predviđeno je da ima od 100 do 150 kreveta, pomoćne prostorije, sportska igrališta, kao i malu crkvu i bude mesto gde će osim istorije mladi učiti grčki jezik i uspostavljati još bliže prijateljske veze između naroda Srbije i Grčke. U ovoj akciji učestvuje organizacija Udruženja grčko-srpskog prijateljstva sa Krfa i Udruženja za negovanje kulture i tradicije "Veseli autobus".

Podsetimo, grčko ostrvo Krf bilo je u januaru 1916. godine mesto gde je zbrinuto oko 150.000 srpskih vojnika. Posle višemesečnog lečenja i oporavka od bolesti i iscrpljenosti soldati su odatle odlazili na Solunski front, da bi posle njegovog proboja 15. septembra dve godine kasnije krenuli u oslobađanje otadžbine.

Kurir.rs/T.Ilić