Na petoj Fićijadi učestvovalo je 38 fića, a ove godine su imali malo drugačiji program. Prema rečima Saše Drndarevića iz užičkog sela Zlakusa, ovogodišnja Fićijada je podrazumevala putovanje fićama kroz užička, zlatiborska i bajinobaštanska sela.

- Krenuli smo iz Zlakuse, preko Potpeća, Užica, išli preko zlatiborskih sela Kriva reka, Mačkat i Tripkova gde je bila naša izložba, a zatim nastavili put do manastira Rujan u ućikom selu Vrutci, a onda došli do Bajine Bašte gde je takođe bila izložba, a onda nastavili put niz Drinu. Ceo put je bio dugačak 116 kilometara i sve fiće su prešle. Cilj nam je bio da goste upoznamo sa našom okolinom, koju ne bi
videli možda nikad – kaže Drndarević. 

Neobična dugačka kolona fića je izazivala simpatije svih prolaznika, a i onih koji su strpljivo u svojim automobilima čekali da prođe kolona

U Bajinoj Bašti su dodeljene i razne nagrade: za najmlađeg učesnika, za najstarijeg učesnika, za najudaljenijeg učesnika, za najstariju fiću… 

Fićijada - Emilija Lazić.jpg
Privatna Arhiva 

- Najudaljeniji učesnik nam je bio iz Kovina. Žao nam je što je bilo jako loše vreme u regionu, inače bi kao i prethodnih godina imali učesnika iz Beča, Rijeke, Zaječara. Najstarija fića nam je proizvedena 1968. godine i njen vlasnik je Nenad Filipović iz Užica. Inače, prošle godine nam je bila najstarija fića iz Zaječara koja je 1966. godište – dodao je Saša Drndarević.

Nenad Filipović, vlasnik najstarijeg fiće, kaže da je u njegovom vlasništvu već pet
godina.

- To je tzv. fića “kontrašica” sa kontra vratima. Potpuno sam je restaurirao i sada je kao nova. Putujem sa njom svukuda, na sve fićijade i to je baš lepo druženje. Imam još dve fiće 1970. i 1983. godište. Ne znam zašto baš fića. Valjda što nas sve ljubitelja fića vuče neka nostalgija za starim vremena, jer nema nikog od nas ko se nije kao dete vozio u fići – kaže Nenad i dodao je da nije teško naći delove, mada su ponekad i skupi.

Užice - Fićijada  (10).jpg
Kurir/Z.G. 

Među vlasnicima ovih oldatajmera je bila i jedna žena, Emilija Lazić, o kojoj smo nedavno pisali da je na venčanje došla baš u toj fići, ukrašenoj cvećem. 

- Ukrasili smo je cvećem i baš privlačimo pažnju, naročito kod dece. Fiću sam nasledila od dede, a imam i ladu specijalku, tako da smo porodica koja voli klasične oldtajmere – kaće Emilija Lazić.

Saša Drndarević je još rekao da fićama obilaze Balkan.

Privatna Arhiva Fićijada u Užicu

- Prošlog vikenda sa četiri fiće smo obišli srednju Bosnu i prešli oko 800 km. A prošle godine smo obišlii Kosovo i Metohiju, Albaniju i Grčku i prešli smo 2.000 km sa fićama. Gde god smo bili naše fiče su izazivale pažnju i simpatije – dodao je Saša.

Kurir.rs/Z.G.