Kada budući brucoši biraju koji fakultet žele da upišu glavna referenca im je da li obezbeđuju siguran posao, zaradu zbog kojih će im nakon diplomiranja život biti lagodniji.

Tu mahom prednjače FON, ETF, Arhitektonski i Mašinski fakultet. Ipak, postoje državne visokoškolske ustanove koje nisu u okviru Univerziteta u Beogradu, i svojim studentima obezbeđuju stipendiju, praksu, besplatan smeštaj i ugovor o radnom odnosu odmah nakon završetka studija uz početnu platu od 100.000, koja može ići i do 300.000 dinara.

U pitanju su državni fakulteti Vojna akademija koja pripada Univerzitetu odbrane, Kriminalističko-policijski univerzitet i Akademija za nacionalnu bezbednost u okviru Bezbednosno-informativne agencije.

Siguran posao i visoka plata

Diplomci nakon završene akademije dobijaju ugovor o radnom odnosu i početnu platu od oko 100.000 dinara, a ima i onih oficira koji u startu imaju veću zaradu. Plata može rasti i do 300.000 dinara.

Osim sigurnog posla u okviru gorepomenutih državnih službi, akademije studentima nude i više nego dobre uslove – stipendiju tokom školovanja, praksu, besplatan smeštaj u internatu u kom borave isključivo njihovi polaznici.

Rigorozni uslovi

Ali, uslovi prilikom upisa akademija su rigorozniji nego kada se prijavljujete na neki od fakulteta. Isto tako, ako odlučite da napustite studije, snosite određene novčane sankcije.

Vojna akademija je visokoškolska obrazovna institucija koja postoji više od 170 godina, ima akreditovane studijske programe za osnovne akademske, master akademske i doktorske akademske studije.

U sastavu akademije nalaze se i dve srednje vojne škole: Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola. Što se tiče osnovnih studija, postoji više smerova koji traju četiri godine.

To su: kopnena vojska, vojno vazduhoplovstvo, ekonomija odbrane, vojnoelektronsko inženjerstvo, tehnološko inženjerstvo materijala i i zaštite, vojnosaobraćajno inženjerstvo i vojnomašinsko inženjerstvo.

0801-foto-petar-aleksic---11.jpg
Petar Aleksić 
foto: Petar Aleksić

Prijavilo se tri puta više

Ove školske godine akademija je raspisala konkurs za ukupno 185 kadeta, dok se prijavilo tri puta više.

Uslovi za upis Vojne akademije su rigorozniji nego kada se prijavljujete za neki drugi fakultet. Pored osnovne dokumentacije, potrebna je i potvrda nadležnog suda i Ministarstva unutrašnjih poslova da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak, da nije osuđivan.

Nakon uspešne medicinsko-zdravstvene procene, vrši se psihološka procena. Potom kandidati polažu prijemni ispit koji obuhvata proveru znanja iz matematike i proveru fizičkih sposobnosti.

Školovanje, prava i obaveze kadeta

Za vreme školovanja kadeti Vojne akademije imaju status vojnog lica, u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije.

Troškove školovanja obezbeđuje Ministarstvo odbrane. Tokom školovanja obezbeđen je besplatan smeštaj i ishrana u internatu Vojne akademije, a kadetima je na raspolaganju kvalitetna zdravstvena zaštita, potrebni udžbenici i školski pribor, vojna odeća i obuća, sportska oprema, novčana primanja od 15.000 do 25.000 dinara, troškovi prevoza za vreme semestralnih raspusta i drugo.

Nakon uspešno završenog školovanja kadeti se primaju u profesionalnu vojnu službu i proizvode u čin potporučnika odgovarajućeg roda–službe. Obavezni su da stupe na dužnost određenog za profesionalnog oficira Vojske Srbije i da u profesionalnoj vojnoj službi ostane onoliko vremena shodno Zakonu o Vojsci.

0801-foto-petar-aleksic---16.jpg
Petar Aleksić 
foto: Petar Aleksić

Prekid školovanja se skupo plaća

U slučaju prekida školovanja zbog slabog uspeha, na lični zahtev ili neispunjenja obaveza regulisanih ugovorom o školovanju, lica na školovanju u obavezi su da nadoknade troškove školovanja.

Kadet koji ne ostvaruje ispitne obaveze gubi status kadeta i otpušta se iz Vojne akademije, uz obavezu polaganja zaostalih ispita do početka naredne školske godine. Nakon polaganja zaostalih ispita, upisuje narednu godinu školovanja u mlađoj klasi. Upisivanje školske godine u mlađoj klasi može se odobriti samo jednom u toku studija.

U slučaju da kadet izgubi pravo školovanja dužan je da nadoknadi troškove školovanja Vojnoj akademiji čiji iznos zavisi od vremena provedenog na školovanju i studijskog programa na kome se školuje kadet.

Upis se završi pre drugih fakulteta

Postupak prijema u Vojnu akademiju završava se pre upisa na druge fakultete, pa u slučaju da ne ispunite kriterijume zahteva, obaveštenje o prijemu na Vojnu akademiju dobijate tokom meseca, tako da ne gubite mogućnost konkursa na nekom drugom fakultetu.

Prema poslednjim podacima sa sajta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, plata u ovom sektoru kreće se do skoro 300.000 dinara odnosno 297.758 u zavisnosti od sektora i senioriteta pozicije.

screenshot-4.jpg
Univerzitet odbrane Vojna akademija 
foto: Univerzitet odbrane Vojna akademija

Stipendija do 15.000 dinara mesečno na Kriminalistici

Kriminalističko-policijski univerzitet je jedina visokoškolska ustanova koja školuje buduće pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova. Kao i Vojna akademija, i ovaj univerzitet raspisuje konkurs u aprilu, dok su već u maju polaznici upisani.

Postoje tri departmana odnosno smera u okviru univerziteta: kriminalistika, informatika i računarstvo i forenzika. Kriminalistika traje tri godine, a druga dva smera četiri godine.

Tokom studija, budžetskim studentima obezbeđeni su smeštaj i ishrana, uniforme, udžbenička literatura i sva materijalno-tehnička sredstva neophodna za realizaciju posebnih oblika nastave, kao i mesečna stipendija do 15.000 dinara.

Koji su uslovi za upis

Pored opštih uslova konkursa, kandidati moraju ispunjavati i zakonom utvrđene bezbedne uslove za prijem u radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i posebne uslove u pogledu zdravstvenog stanja i morfološkog statusa, psiholoških sposobnosti i sposobnosti.

Uslovi morfološkog statusa za kandidate muškog pola su telesna visina najmanje 1,70 m i telesna težina u toleranciji do 10 kg više, odnosno, do 10 kg manje u odnosu na telesnu visinu umanjenu za 100 cm.

Za kandidate ženskog pola su telesna visina najmanje 1,63 m i telesna težina u toleranciji do 3 kg više, odnosno, do 12 kg manje u odnosu na telesnu visinu umanjenu za 100 cm.

Diplomiranim studentima obezbeđen je posao u Ministarstvu, a prema poslednjim podacima, plate u policiji kreću se i do 200.000 dinara.

hmcc8996enhancednr.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Akademija za nacionalnu bezbednost

Akademiju za nacionalnu bezbednost koja se nalazi u okviru BIE je relativno mlada visokoškolska ustanova koju je osnovala Vlada Republike Srbije 2013. godine. Ovde se svake godine upisuje po 30 studenata na program osnovnih i master akademskih studija Nacionalna bezbednost, a prijavi se stotinak kandidata.

Pored opštih uslova za upis, kandidati moraju ispunjavati i posebne uslove u pogledu godina života (kandidati rođeni 2004. godine i mlađi).

Zatim, u obzir ulaze i zdravstvene i psihofizičke sposobnosti, a vrši se i bezbednosna provera kandidata. Oni koji ispunjavaju opšte i posebne uslove rade prijemni ispit koji se sastoji od testa iz srpskog, istorije i testa fizičkih sposobnosti.

I studentima BIE obezbeđen je besplatan smeštaj odnosno internat, udžbenici za one koji su na budžetu, kao i stipendija u iznosu od 13.000 dinara. Nakon završenih studija, diplomci dobijaju ugovor o radnom odnosu i dobijaju početnu platu od 100.000 dinara.

(Kurir.rs/Nova)