U Čačku je sinoć svečano otvorena nova šetališna zona koja nosi ime po našoj proslavljenoj slikarki Nadeždi Petrović. Deo Ulice župana Stracimira, od crkve do Gradskog trga, sada je na raspolaganju isključivo pešacima.

Nova pešačka zona se sastoji od Trga Nadežde Petrović, koji se nalazi ispred zgrade Gimnazije, u čijem centralnom delu se nalazi i spomenik zavičajnoj umetnici. Drugi deo pešačke zone je prostrano šetalište koje je u potpunosti rekonstruisano i dopunjeno novim mobilijarom.

Kurir/D. Čeković Pešačka zona u Čačku

Sinoć je upriličen i svečani performans, svojevrsno podsećanje na život i delo Nadežde Petrović. Glumica Una Đelošević glumila je Nadeždu, hor čačanske Gimnazije izveo je numeru „Cveta trešnja“, nastupila je i plesna grupa Una Saga Serbica, ali najveći utisak ostavila je video projekcija fotografija života i dela Nadežde Petrović. Slike su se smenjivale na zgradi Gradske uprave i čitav trg bio je osvetljen bojama i duhom nezaboravne umetnice. Ovaj svečani događaj otvorio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović:

- Ovo je veliki i važan dan za sve Čačane, kao i sve poklonike Nadežde Petrović, naše velike slikarke, umetnice i heroine, koja je kroz svoj umetnički opus, ali i humanitarni rad pokazala koliko je velika žena i Srpkinja. Svoj život je daravila Srbiji. Mudri i dalekovidi ljudi koji su vodili Grad Čačak i bavili se kulturom, još 1955. godine su predložili da ova velika umetnica dobije spomenik, koji je njen prijatelj skulptor Ivan Meštrović izgradio i poklonio našem gradu. Unazad 70 godina, pored Nadeždinog spomenika, nalazila se saobraćajnica, od koje ovo umetničko delo, kao ni trg, nisu mogli doći do izražaja. Danas imamo čast da uređenjem pešačke zone, odnosno Ulice župana Stracimira i otvaranjem Trga Nadežde Petrović upotpunimo već postojeći kulturni kvart u Ulici cara Dušana, gde se nalazi naš prelepi Hram Svetog Vaznesenja, ali i naše ustanove kulture. Ponosni smo, kao Čačani i na „živi“ spomenik ovoj velikoj umetnici, a to je Memorijal Nadežde Petrović, koji se održava već 32 godine – rekao je Todorović.

Zahvaljujući vizionarskom promišljanju kulturnih poslenika i čelnika Grada Čačka, 1960. godine je pokrenuta manifestacija u čast umetnice – Memorijal Nadežde Petrović, kao stalno podsećanje na njeno veliko umetničko delo i na sve što je učinila za srpsku umetnost na početku prošlog veka.
U Čačku već postoje ulica, galerija, predškolska ustanova, Udruženje Kola srpskih sestara, kao i Udruženje žena preduzetnica, koji nose ime Nadežde Petrović, po kojoj je Čačak prepoznatljiv.

Kurir.rs/D.Čeković